Tevékenységeink

2022-ben két fő feladatot tűztünk ki magunk elé.

1. Bővíteni kívánjuk a hálózatot további roma szervezetekkel.
Csatlakoznál? Kérjük, ide írj: info@egalipe.hu

2. Egy új roma stratégia alapjait szeretnénk közösen megfogalmazni, ennek kapcsán egyetértésre jutni különféle hátterű, a területen felelősséget viselő (kormányzati és nem kormányzati) szereplők bevonásával.

Azt gondoljuk, egy ilyen egyeztetést a felelős kormányzati szereplőknek kellene folyamatosan működtetni, kellett volna koordinálni akkor is, amikor a 2030-ig szóló “új” roma stratégiát kidolgozzák, ám ez nem valósult meg. A stratégiát végül valódi társadalmi párbeszéd nélkül fogadták el.
2022 januárjában tehát mi küldtünk meghívót majd száz, a területen dolgozó szakértőnek, hogy csatlakozzanak egy öt alkalomból álló műhelymunkába.

Az eddig találkozókról:

Az első találkozón (2022. február 2.) ismertettük céljainkat, a javasolt egyeztetés menetét, munkamódszerét.

A második találkozón (2022. február 28.) egy lehetséges új roma stratégia alapelveit vitattuk meg. Ehhez az Egalipe csapata által 2021 szeptembere és decembere között összeállított kilenc alapelvet használtuk, majd ezeket a találkozón tovább finomítottuk és ki is egészítettük egy további alapelvvel.

A harmadik találkozón (2022. március 16.) az eddig telepfelszámolási programok tapasztalatairól, a felmerült nehézségekről, tanulságokról beszélgettünk.

A negyedik találkozón pedig (2022. április 13.) a közoktatásról, azon belül is a roma gyerekek helyzetéről, a lehetséges fejlesztési irányokról és főként a reformokat akadályozó tényezőkről beszélgettünk.

Az ötödik találkozón (2022. május 10.) a „Romák részvétele, a roma önszerveződések fontossága, szerepei egy lehetséges új roma stratégiában” volt a témánk.

Az első fél órában felkért előadóink vezették fel a témát egy vitaindító előadással, majd a beazonosított kulcskérdéseket moderátor segítségével vitattuk meg, az összegyűjtött gondolatokat rögzítettük.

A féléves munka összegzéseként pedig május 20-án, 10.00-13.00 között egy mindenki számára nyitott rendezvényt szervezünk. A találkozón a kidolgozott alapelveket és további három – a tavasz során – tárgyalt terület (telepfelszámolás, közoktatás és a roma részvétel) legfontosabb megállapításait is megosztjuk a vendégekkel.

Azt gondoljuk, hogy az összegyűlt gondolatok használhatóak lesznek a felelős kormányzati szereplők számára is akkor, amikor a stratégiát felül kell majd vizsgálni.

A találkozó Facebook eseménye itt található:

https://www.facebook.com/events/561775748894241?ref=newsfeed

A találkozó időpontja: 2022. május 20, péntek, 10.00-13.00

A helyszín: Lumen (1085 Budapest, Horánszky utca 5.) a józsefvárosi Rákóczi térhez közel

Amennyiben részt szeretne venni a találkozón, kérjük, itt regisztráljon: https://forms.gle/Jx6BKsHnEuSKEbPG7